Азербайджанските сили са нарушили споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни

...
Азербайджанските сили са нарушили споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни
Коментари Харесай

Азербайджан наруши примирието: Войски настъпват към Степанхерт, арменското население бяга

Азербайджанските сили са нарушили съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах и се придвижват към столицата на непризнатата сепаратистка република Степанакерт, заяви някогашният държавен министър на Нагорни Карабах Артак Бегларян, представен от " Арменпрес ".

Той добави, че по предварителна информация азерските сили са умъртвили граждански в село Хатерк в четвъртък, съобщи OFFnews.bg.

„ Азербайджанците освен не прекратиха огъня през вчерашния ден в 13:00 ч, стреляйки и движейки се в разнообразни направления в продължение на няколко часа, само че и през днешния ден продължиха нарушаванията. Днес сутринта те убиха граждански в окупираното село Хатерк, в този момент стрелят/преместват се в Степанакерт “, написа Бегларян в обява в X (с предходно име Туитър).

Нагорни Карабах е район с най-вече арменско население (според Ереван то наброява 120 хиляди души), само че е интернационално приета територия на Азербайджан. По-голямата част от него управлява сепаратистко ръководство от етнически арменци, подкрепяни от управляващите в Армения, в продължение на 30 години.

24 часа след началото на внезапната военна интервенция на Баку сепаратистките управляващи в Карабах оповестиха капитулация. На договаряния бе контрактувано помирение с гаранции, че цивилните ще могат да изоставен безвредно, а сепаратистите ще се разоръжат изцяло. Очакваше се Карабах да премине напълно под властта на азерите.

След известието за нарушеното помирение през днешния ден се появи и информация, че азерските войски са влезнали в Степанакерт, които сепаратистките управляващи отхвърлиха като " подправена вест ".

Под въпрос е сигурността на бягащото цивилно арменско население от Карабах.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР